6.Sınıf: Tasarlanan Bir Ürünün Yatırım ve Pazarlama Süreci Sunusu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Engin Demirci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
E

Engin Demirci

Guest
2026 04 06 202040
2026 04 06 202020

https://drive.google.com/file/d/1ZfctPYYgiqaT7RbkxfXIS9XtbLjsdPHE/view?usp=sharing

https://app.box.com/s/yi6sfqlwwaim2j4nflbd35s00jh8cmcw

Pdf Hali

https://drive.google.com/file/d/1TQi4sU09OkD3LulwtV_dDdaznF1yu3fz/view?usp=sharing

6. Sınıf Sosyal Bilgiler: Yatırım, Pazarlama ve Üretim Yolculuğu (İOKBS Hazırlık Notu)

1.
🎯
Merhaba Geleceğin Girişimcisi!

Selam genç dostum! Hiç düşündün mü, sabah kahvaltısında içtiğin o mis kokulu çay, okul kantininden aldığın bisküvi veya şu an elinde tuttuğun kalem sana ulaşana kadar hangi maceralardan geçiyor? Ekonomik faaliyetler dediğimiz şey aslında sadece rakamlar ve tablolar değil; her bir ürünün tarladan veya fabrikadan çıkıp senin ellerine ulaşan heyecan verici bir “yolculuğudur.”

Peki, sence bu ürünler market raflarında sihirli bir değnekle mi oluşuyor? Elbette hayır! Arkasında büyük bir emek, teknolojik planlama ve zekice düşünülmüş kararlar var. Hadi gel, seninle birlikte bu işin mutfağına girelim ve bir ürünün serüvenini keşfedelim.

——————————————————————————–

2.
🧠
Üretimden Tüketime Büyük Serüven

Ekonomik hayatın kalbi üç temel kelimeyle atar: Üretim, Dağıtım ve Tüketim. Bu üçü arasındaki döngüsel ilişki, hayatımızın devam etmesini sağlar. Unutma ki üretim aşaması büyük bir emek ister; atalarımızın dediği gibi “İşleyen demir ışıldar.” Üretim ne kadar canlıysa, ekonomi de o kadar parlar!

Hadi, Rize’deki çayımızın yolculuğuna bakalım:

1. Üretim: Rize’deki çiftçilerin çay bitkisini ekip bakması ve hasat ederek yeni bir mal elde etmesidir.
  2. Dağıtım: Kurutulan ve paketlenen çayların, kamyonlar ve gemiler gibi ulaşım araçlarıyla marketlere taşınmasıdır.
  3. Tüketim: Senin veya ailenin markete gidip o çayı satın alması ve evde keyifle içmesidir.

Derin Not (Maliyet): Bir girişimci olarak bilmen gereken en önemli terimlerden biri Maliyet‘tir. Maliyet; bir ürünü üretmek için, o ürün elde edilinceye kadar harcanan tüm değerlerin (elektrik, işçilik, ham madde vb.) toplamıdır.

3.
🏗
Bir Fabrika Kursak Nereye Kurarız?

Diyelim ki bir şeker fabrikası açmak istiyorsun. Fabrikanı “manzarası güzel olsun” diye her yere kuramazsın. Coğrafi özellikler (iklim, yer şekilleri) senin en büyük rehberindir. Kaynaklarımızda en net örnek Şeker Pancarıdır.

Şeker pancarı hasat edildikten sonra çok çabuk bozulur. Eğer fabrikayı tarladan çok uzağa kurarsan, pancarlar yolda bozulur ve harcadığın tüm emek (maliyet) çöpe gider. Bu yüzden “Ben olsam ben de öyle yapardım” diyeceğin o mantıklı kararı vermelisin: Fabrikayı ham maddeye yani tarlaya yakın kurmalısın! Bu hem tazelik sağlar hem de nakliye masrafını düşürür.

4.
🔍
Girişimcinin Gizli Listesi

Başarılı bir yatırımcı olmak istiyorsan, çantanda şu altı temel parça mutlaka tam olmalı:

• 1. Ham Madde: İşlenmemiş veya yarı işlenmiş maddelerdir. Peynir için süt, ekmek için buğday, elektrik üretimi için doğal gaz veya uçak yapımı için boksit madeni birer ham maddedir.
  • 2. Sermaye: Yatırım kurmak için gereken paradır. Araç-gereç alımı ve işçi ücretleri için şarttır. Eğer harika bir iş fikrin varsa ama paran yoksa devletimiz KOSGEB aracılığıyla sana sermaye desteği verebilir!
  • 3. Ulaşım: Ham maddeyi fabrikaya, ürünü müşteriye ulaştırmak için yolların açık ve ucuz olması gerekir. Dikkat: Doğu Karadeniz gibi dağlık yerlerde ulaşım zordur; bu da fındık gibi ürünlerin fabrikaya taşınma maliyetini artırır.
  • 4. İş Gücü: Üretimi yapacak çalışanlardır. Türkiye, genç nüfusuyla bu konuda çok avantajlıdır.
  • 5. Enerji: Makinelerin çalışması için şarttır. Örneğin; Antalya’daki bir çiftçi, serasını kışın ısıtmak için güneş enerjisinden yararlanarak enerji maliyetini düşürebilir.
  • 6. Pazarlama ve Teknoloji: Ürünü tanıtmak ve satmak sürecidir. Teknoloji sayesinde üretim hızlanır. Artvin’deki bir bal üreticisi, e-ticaret ve sosyal medya kullanarak balını tüm dünyaya tanıtabilir. İşte modern girişimcilik budur!

5.
🗺
Türkiye Yatırım Haritası

Neden her şehirde aynı fabrika yok? Çünkü her bölgenin imkânları farklıdır. İOKBS’de çıkabilecek önemli eşleşmelere bakalım:

ŞehirYatırım TürüYatırımın Nedeni (Neden-Sonuç)
ErzurumEt ve Süt FabrikasıMeraların ve büyükbaş hayvancılığın (ham madde) çok olması.
AdanaPamuklu Dokuma ve YağÇukurova’daki pamuk üretimi (ham madde) ve gelişmiş ulaşım.
İstanbulOtomobil, Tekstil, GemiSermaye, iş gücü, teknoloji ve devasa pazar imkânları.
İzmirPetrol Rafinerisi, GıdaLiman sayesinde kolay ulaşım, enerji ve sermaye bolluğu.
GaziantepDokuma ve DeterjanHam maddeye yakınlık ve gelişmiş ulaşım ağları.

6.
🌊
Dev Projelerin Gücü: Bölgesel Kalkınma

Devletimiz, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak için dev projeler yürütür. Sınavda şu üçünü mutlaka bilmelisin:

• GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi): Fırat ve Dicle nehirleri üzerine kurulan barajlarla; sulamayı artırmak, enerji üretmek ve işsizliği azaltarak yaşam kalitesini yükseltmek hedeflenir.
  • KOP (Konya Ovası Projesi): İç Anadolu’daki tarım alanlarını suyla buluşturmayı hedefler.
  • ZBK (Zonguldak, Bartın, Karabük Projesi): Bölgedeki sanayi ve madenciliği geliştirmek için planlanmıştır.

7.
💡
Zihninde Canlandır ve Tasarla (AR-GE ve İnovasyon)

Modern dünyada sadece üretmek yetmez, fark yaratmalısın!

• AR-GE: Yeni fikirler üretip ürünü en kaliteli hale getirmek için yapılan sistemli çalışmadır.
  • İnovasyon: Değişen şartlara uymak için ürünleri yeni yöntemlerle yenilemek ve geliştirmektir.

Örnek: Sırt ağrıtmayan bir okul çantası tasarlarken şu 5 adımı izleriz:

1. Belirleme: İhtiyacı gör (Sırt ağrısı sorunu).
  2. Araştırma: Maliyet ve üretim süreçlerini incele.
  3. Hazırlama: Çalışma planı ve bütçe oluştur, malzeme al.
  4. Uygulama: Çizim, grafik ve 3 boyutlu maket yap.
  5. Değerlendirme: Eksikleri gider ve tasarımı tamamla.

8.
🎯
İOKBS Kritik İpucu (Sınav Stratejisi)

Sınavda çeldirici şıklara düşmemen için bu “Altın Kural”ı unutma: Ham maddeye yakınlık her zaman zorunlu mudur?

• Şeker Pancarı: Çabuk bozulur, fabrika tarlaya YAKIN OLMALI.
  • Pamuk veya Buğday: Çabuk bozulmaz. Eğer ulaşım imkânları gelişmişse fabrika tarladan UZAK OLABİLİR.
  • Yeryüzü Şekilleri: Dağlık yerlerde ulaşım maliyeti artar, bu yüzden düz araziler yatırım için daha caziptir.

✍
Şiir

Ekonominin Yolculuğu

Ürün yola çıkar tarladan,
Emeğin gücü parlar candan.
Çay yaprağı düşer sepete,
Hasatla başlar yolun tepete.

Fabrika kurulur ham maddeye yakın,
Maliyet düşer, kazanç olur sakın.
Şeker pancarı bozulur yolda,
Doğru karar girişimci kolda.

Sermaye, enerji, iş gücü birleşir,
Ulaşım kolay olursa iş gelişir.
Pazarlama teknolojiyle hızlanır,
Ürün dünyaya kolayca tanınır.

GAP barajla suyu getirir,
KOP ovaya bereket bitirir.
ZBK sanayiyle yol açar,
İnovasyon fark yaratır, kazanır.

Sunumlar: öğrenciyi derse aktif katan, öğrenmeyi eğlenceli hale getiren ve bilgiyi kalıcılaştıran etkileşimli bir öğretim aracıdır.”

Okumaya devam et...

Üst Alt